Søker du læreplass i blomsterdekoratørfaget?

Å søke læreplass er omtrent som å søke jobb.
Du må være aktiv og markedsføre deg selv, og ta kontakt med aktuelle bedrifter.
Elever i skole og kursdeltakere vil som oftest ha utplasseringsperioder der de blir kjent med bedrifter.
Da er det viktig å gjøre en god jobb slik at du framstår som en attraktiv lærling.
Om bedriftene er fornøyd med deg i utplasseringen vil dette ofte bli uformelt formidlet videre i fagmiljøet.

BLOK anbefaler alle søkere å lage en generell søknad om læreplass, og legge ved en CV der du kort forteller om deg selv. Det kan gjerne følge med noen bilder av blomsterarbeider du har laget. En slik søknad kan du sende eller gi til ulike bedrifter. Kanskje kan de ikke gi deg et svar med en gang, men da har de CVen liggende i tilfelle det skulle være behov for nye lærlinger eller ansatte.

Alle kan søke læreplass via fylkeskommunene på www.vigo.no . Søknadsfrist 1.mars.
Dette betyr imidlertid ikke at fylket ordner en læreplass for deg.
Listene over søkere på VIGO blir tilgjengelige for alle opplæringskontorer og bedrifter som har tilgang til denne databasen kort tid etter søknadsfristen.

Som opplæringskontor jobber BLOK med å formidle kontakt mellom bedrift og aktuelle lærlinger.
Elever/lærlinger kan kontakte BLOK for å høre om det er ledige læreplasser i BLOKs medlemsbedrifter.
Om BLOK/medeiere finner du liste over de bedrifter som pr. dato er medlemmer av BLOK.

Dersom bedriften ikke kjenner deg fra utplassering eller tidligere arbeidspraksis er det vanlig at de innkaller deg til intervju, akkurat som de vil gjøre med andre jobbsøkere. Å finne nye ansatte i en bedrift er en sak som gjelder alle de som er i bedriften fra før, og daglige ledere har ansvar for å finne ansatte de tenker kan passe i bedriften. De legger ofte stor vekt på at personlig "kjemi" stemmer, og på de holdninger du viser til arbeid og læring.
De fleste ser ofte først på fraværet søkeren har i skole og evt. tidligere jobb. Andre ser på karakterer og/eller attester fra tidligere praksis.
Mange bedrifter i dag ønsker lærlinger som har et forhold til arbeid fra før og at søkeren vet hva som forventes i arbeidslivet. Arbeidspraksis for de som kommer rett fra skole kan være ulike sommerjobber, ettermiddags- og helgejobber etc. Det er viktig at du tar med deg attester fra slike jobber, selv om det ikke har noe med blomsterdekoratørfaget å gjøre.

HAR DU IKKE FÅTT LÆREPLASS INNEN RIMELIG TID?
Ikke gi opp!
Lærlinger kan starte læretiden sin hele året.

Det er imidlertid viktig at du er aktiv hele tiden, og ikke bare setter deg ned og venter på at det skal dukke opp en plass.
Prøv å få deg en midlertidig jobb mens du venter. Det er positivt at du viser initiativ og arbeidsvilje, og all arbeidspraksis kommer deg til nytte senere i livet.
I blomsterdekoratørfaget vil du få bruk for alt som kan være relatert til kontor, handel og service, blomster og planter, formgivning, håndverk og IKT. Ja til og med sveising, jernbinding, trearbeid og malefag kan være svært nyttig!
Kanskje kan du få arbeid i et fag eller en bedrift der aktivitetene er relatert til blomsterdekoratørfaget, som f.eks. hagesenter, gartneri, anleggsgartnerarbeid eller lignende? Da kan arbeidspraksisen muligens gi noe godskriving i læretiden.

Kontakt gjerne BLOK og vi kan skrive deg opp på en liste hos oss slik at vi gir beskjed til alle bedrifter som tar kontakt med oss om at du søker læreplass.
Vi kan også legge ut navnet ditt på stilling søkes på jobbformidlingssiden vår om du ønsker det. Dette er gratis for elever og lærlinger.
Bruk kontaktskjema, send en epost til blok@blok.no eller ring oss på 22 52 43 33.